Monday, 10 December 2012

WEASLEY 12





“Zara,tolong ajar aku math ni.Aku tak fahamlah”Rayu Elman.
“Sorry la El.Aku sibuk ni.Kau gi la tanya Balqis tu” sedingin salju nadanya.Dari snow white,Zara sudah berubah menjadi snow queen dengan Elman.Dia dan Balqis masih bermusuhan lagi.Dia sudah minta maaf,namun Balqis mahu bermusuhan dengannya selama-lamanya.The Hot 6 Devil tidak tahu mengenai hal ini.Hanya mereka bertiga sahaja.

Entah kenapa,setiap topic math bila Zara ajar barulah dia faham.Selama 3 tahun di Weasley ,math memang menjadi subjek yang dia sering gagal.Masa Form 4,bila Zara jadi mentor tak bergajinya,sekejap saja dia sudah master dalam math.Rupa-rupanya,kesilapannya hanya satu.Bila dia tidak faham,dia hanya membiarkannya sahaja.Tidak pernah mahu tanya.Bila soalan tu salah,dia tidak pernah cuba memahami kesilapan yang dia buat.Malu untuk bertanya banyak  dengan gurunya.Dia takut,gurunya akan bosan untuk menerangkan kepadanya.Malu bertanya sesat jalan.Sepatutnya,dia mesti bertanya hingga faham.Zara yang buat dia menyedari kesilapan itu.Sebenarnya dari kecil dia tidak suka math dan memang selalu gagal.Tetapi,tahun lepas,satu kelas ,guru-guru math yang pernah mengajarnya dan seluruh kerabatnya terkejut yang teramat masa final exam dia boleh score math.Bukan setakat score je,betul semua pulak tu.

“Zaraaa…….pleeasssee”nada menggoda,merayu sudah bercampur semata-mata nak pujuk si Zara ni.Dah seminggu Zara macam ni.Rasanya tiada pulak dia cari gaduh dengan Zara.Meremang bulu roma Zara.Faris yang di sebelah Zara pun  naik seram mendengarnya.
“Weh ,El,kau ni kalau nak pujuk pun agak-agaklah”tegur Faris.
“ELMAN,aku tak da masa nak layan kau.aku nak gi toilet jap(a.k.a melarikan diri)”balas Zara.
“Fariiiiis…………..tolonglah aku pujuk Zaraa”
“yelah…yelah..nanti aku tolong”tak sanggup lagi dia mendengar nada El yang begitu.

***********************

 “Elman!!!kenapa sejak kebelakangan ini prestasi kamu dalam setiap assignment mathematic yang saya bagi merosot?Balqis kan ada kat sebelah kamu tu…kamu tak discuss dengan dia ke?”
‘ZARAAAA!!!Ni semua kau punya pasallah…..haaiiisshh’Elman merungut dalam hati.Soalan gurunya tidak mampu dijawab.Sudah tiga bulan Zara dingin dengannya. Tidak langsung mengeluarkan suara dihadapannya.Tadi pun,dia bernasib baik dapat mendengar suara Zara.Bukan subjek math saja,subjek lain pun turut merosot.Puncanya hanya satu…Zara.

Semasa sedang makan…….
“Elman,awak ada masalah apa?ceritalah kat saya.Saya sudi dengar”kata Balqis dengan lemah lembut atau perkataan gedik lebih tepat.Mood Balqis sekaj akhir-akhir ni memang baik sebab Zara faham akan kehendaknya.Good job Zara....
“Mana ada masalah apa-apa.Awak tak yah risau lah”
“Habis tu,kenapa pelajaran awak merosot?kan tahun lepas sejak saya ada dengan awak,pelajaran awak tak pernah merosot.Kejayaan seorang lelaki pasti ada wanita di belakangnya.”

Yang sedang makan dah tercekik,yang baru nak makan/minum tak jadi nak masukkan dalam mulut ,yang sedang minum langsung tersedak…..
Perasan betul minah ni…….. 7 insan yang lain mengutuk dalam diam.Semakin lama kenal Balqis,semakin meluat pulak dengan perempuan ni.
“Kenapa kita ada kawan yang perasan macam ni,Zara?aku pulak yang rasa malu.Mana pernah Elman tu discuss dengan dia pasal study.Bukan kau ke yang ada disebalik kejayaan Elman?”bisik Ariana.Meluncur laju setiap patah perkataan dari mulutnya.
Tersedak Zara yang sedang minum air….aduuhh..berapa kali nak tersedak ni..tadi dah sekali..ni dah dua….penatlah
“Apa kau merepek ni…dia berjaya sebab study hard lah weh.Tak de kene mengena dengan aku”
“dah tu…pesal blushing?”usik Ariana.Semakin lama,semakin dia rapat dengan Zara.
Ya,Zara gadis kasar,cakap tak berlapik,tak pandai nak ambik hati orang,hati sedingin ais,Sekali pandang,Zara akan dianggap gadis yang sombong.Berbeza dengan dengan Balqis yang lemah lembut,pandai ambik hati orang,tapi Zara seorang sahabat yang jujur dan baik.Don't judge a book by its cover.Dia makin menyenangi Zara.tapi,Balqis pula semakin jauh.Benarlah kerana seorang lelaki,kita boleh bergaduh dengan sahabat sendiri,kerana seorang lelaki sahabat dipinggirkan.Kesimpulannya,jangan kita abaikan sahabat kita.
 “Mana ada……iskh kau ni…cepat makan…waktu rehat nak habis dah ni”Zara berpura-pura melihat jam a.k.a cover line.Ariana hanya tersenyum.

*********************

“Zara,macam mana ni?presentation science kita tak siap lagi.Minggu depan nak present dah”Menyesal pulak asyik tangguh je nak buat benda alah ni.Dah sebulan guru mereka bagi masa untuk menyiapkannya.Perbuatan menangguh memang sinonim dalam diri majoriti pelajar.
“Alah relax la…kita buat content pendek-pendek je…tak payah nak ambik  sebiji-sebiji…tapi banyakkan soalan”teringat dia akan pesanan guru sainsnya,semasa di form 3 dulu.First time buat presentation bab  2  silibus sains,dia pergi salin semua ayat dalam buku rujukan untuk bab tu.Malas nak fikir-fikir.Dia menjadikan pesanan itu sebagai panduan.
“ok,good idea”Setiap group 2 orang.Balqis dengan Elman,dan mereka(zara n ariana) berdua.


No comments: