Friday, 28 December 2012

Si Telinga Panjang


 Kali ni NS nak tulis pasal arnab......yang ni pun dari  majalah jugak..hehehehhe..majalah untuk 

kanak-kanak..PRINCESS.....Kalau rajin,jom baca beberapa fakta tentang arnab  ^_^...

gambar yang kat bawah ni..arnab yang berjaya dilukis oleh NS....cute 

tak???....hahahahahaha...





Arnab boleh hidup selama 10 hingga 12 tahun atau lebih

:1:

Berkomunikasi dengan menggerak-gerakkan hidung
Arnab juga hanya bernafas melalui hidung*tidak boleh bernafas melalui mulut macam kita

:face54:

Dapat bertahan dalam keadan sejuk,
tapi tidak dapat bertahan dalam keadaan panas

:9:

Ada 28 batang gigi

:18:

Selain itu,arnab juga tidak boleh  muntah atau memuntahkan

:face18:

Boleh melopat 1m hingga 3m jauh

:face28:

Mula mengawan ketika berusia 3 bulan

blogger-emoticon.blogspot.com

Tempoh bunting bagi arnab ialah 31 hari

:face14:

Jumlah anak yang boleh dilahirkan ialah 4 hingga 12 ekor
*tak pernah pulak jumpa anak arnab yang dilahirkan lebih dari 4 

:132:

Kebanyakan arnab tidak suka didukung atau
 diangkat tinggi sebab arnab ni semulajadi gayat.

blogger-emoticon.blogspot.com

Kalau didukung/diangkat tinggi,arnab akan 
menendang atau mencakar.



Setakat ni saja yang NS dapat tetang arnab ni.......Kalau rasa nak tahu lebih detail,tanyalah pakcik Google kita...hehehehe


P/S : Kadang-kadang baca majalah kanak-kanak kita dapat lebih banyak general knowledge....









No comments: