Monday, 10 December 2012

WEASLEY 11






Hari ini  21 January 2011 …………….

“Happy birthday to you,happy birthday to  Elman,happy birthday to you”Akhir nyanyian itu disertakan dengan tepukan gemuruh.Setiap hari lahir penghuni Kelas 5 Al-Khawarizmi disambut dengan nyanyian.
*****************
8  insan bergegas ke asrama untuk mengambil hadiah yang telah disediakan untuk Elman.Pelajar lain sedang beriadah.Pada waktu petang,mereka tidak boleh berada dalam dorm.
“Aku tunggu kat Taman Weasley “Jerit Elman.     
      
“Happy birthday,Dear”Of courselah Balqis orang pertama memberi hadiah  .9 insan wajib memberi hadiah apabila tiba hari lahir salah seorang daripada mereka.Dan yang terakhir memberi hadiah tentulah Zara.
“Nah”Sepatah kata saja diucapkan.
“Hmmmmm….lebih besar daripada tahun lepas.Tapi masih kecil”
Insan yang lain sudah ketawa.Zara hanya tersenyum sinis.
“Buat apa nak beli besar-besar untuk kau.Membazir duit aku je”Ya,tahun lepas dia bagi hadiah bernilai RM1.Tahun ni up sikit,RM 5.dah jadi kawan kan……
“Hmmmmm…yelah.Dahlah tahun lepas kau bagi aku yoyo. Nasib baik aku ni baik bagi kau music box.”  
 “Eh..eh…nak ungkit-ungkit pulak kau ni.”
‘nasib aku ni baik tak ungkit harga music box tu tau.5 angka kau tau tak’keluh Elman dalam hati.jangan bagi bocor.Mahu mengamuk Balqis my suolmate tu nanti.

“El,tengoklah apa yang Qis bagi”Kata Balqis dengan nada manja.Baru nak bukak  hadiah yang Zara bagi……..
“Thanks,darling.Jam tangan ni cantik sangat.”sungguh Gembira dia melihat hadiah Balqis.Maklumlah ratu hati bagi.
Terus dipakai di pergelangan tangannya.
“Welcome”Tersenyum panjang Balqis hadiahnya dipuji. tambahan pula Elman terus memakainya.
Satu-persatu hadiah dibuka.Kamera,kasut bola,shirt(bukan sebarang shirt),perfume,wallet,novel inggeris,model kapal terbang daaaaaannn……jack in the box!!!!!!How could you Zara?
“Hahahahahahahhahahahahahahhahaaha”8 insan ketawa.Penerima hadiahnya saja yang tidak ketawa.
“Thanks,Zara”senyuman sengaja dilebarkan.Nadanya penuh sinis.
“Welcome,Elman.Tapi,kau tak yah gembira sangatlah.Murah saangat je pun.RM5 ”dengan senang hatinya Zara menjawab.
“Congratulations,Zara.Elman memang tak pernah terima hadiah semahal itu”Balas Faris.
“Aku sendiri pun tak pernah,Elman.Kau memang bertuah ada kawan yang sebaik aku ni”Usik Zara.
“Thanks very much Zara.”Sejujurnya,tiada antara mereka yang pernah dapat hadiah se’mahal itu.

*******************

“Nape mesti ade soalan  math yang  sesusah ni….arrgghhh?”Elman mengeluh.Masing-masing sedang bertungkus lumus menyiapkan kerja sekolah di bilik study.Awal-awal tahun ladi dah dapat assignment yg susah + banyak.Baru bulan satu…….
“Guys…aku nak gi dorm jap”pinta Elman.

2 minit kemudian……

“cer korang tengok ape yang dia bawak???!!”terbulat mata Faris melihat apa yang dibawa El.
“JACK BOX??!!”
“yang korang terkejut ni kenape?”
“Kau nak buat apa dengan benda murah tu?”
“kau jangan nak menghina benda ni,Far”amaran keras nampaknya…hmmmm..
“no komen”Iysraf tidak berani berkata apa-apa lagi…..overprotective.Pantang kutuk apa-apa yang berkaitan dengan Zara
5 insan memerhatikan Elman yang sedang tutup bukak tutup bukak jackbox tu sambil tersengih-sengih.Kadang-kadang ketawa.Masing-masing speechless.
“Dari membazir masa tengok El tu,baik siapkan homework”
Lepas bermain dengan jackbox tu,soalan math yang tersusah tadi dapat dijawab dengan mudah siap dengan tersenyum lagi.When we can't think,relax our mind first.Otak kita ni macam jalan jugak,bila dah sesak sangat jammed la jadinya.......... senyum,tak perlu kata apa-apa...... 


***********************

Pada masa yang sama,dalam bilik study…

“Zara boleh tak kau jangan sengaja nak tarik perhatian El “Tanpa ribut tanpa kilat tanpa diundang,Balqis tiba-tiba memberi amaran keras pada Zara.Mereka bertiga sedang sibuk menyiapkan assignment.
Ariana dan Zara sama-sama menjongketkan kening.Pe hal minah ni…
“Kau cakap apa ni?tak de maknenya aku nak buat macam tu”Jelas Zara sambil tahan sabar.
“hei!!kau jangan nak buat innocent lah….sebenarnya kau dah lama suka kat El tukan?pastu kau buat lah benda karut-karut tu nak tarik perhatian dia.Bagi yoyolah,study sama-samalah..padahal aku yang 1st ranking ni dia tak tanya.”Sudah terang lagi berlampu dalam bilik study ni,Balqis sudah tidak dapat menahan empangan cemburunya daripada mengalir deras  melihat layanan El pada Zara.

“Kau jangan nak melampau,Qis.Aku bukan orang yang suka merampas hak orang lain”Nada suaranya semakin  tinggi.
“Macamlah aku ni desperate sangat….dah tu tuduh aku ada hati kat si Elmo tu..hahahahhahaha….perkara yang paling mustahil jadi macam tunggu bunga plastik layu.Kalau kat si Rayyan tu boleh lah diterima lagi..kau jangan nak melawak la,Qis”
“Okey..i will wait and see….hmmmm”Balas Ariana.Terjongket keningnya.
“Kau nak tunggu Zara jatuh cinta kat El  ye,yana?”marah Balqis
“eh…er…er..ya..ya…eh..tak..tak..tak”fuhh..selamat..tapi jawapan sebenar memang ya pun.
hehehehehhe.............


No comments: