Sunday, 6 January 2013

STUDY AWAL??!!


 Hari ni nak cerita  sikit pasal study >Memang jarang sangat 'student' yang nak study awal.Kalau exam lambat lagi,apa yang cikgu ajar,tapi tak berapa nak faham,masih kabur-kabur lagi mesti ayat ni ada..tak dekat mulut, mesti dekat dalam hati"Alah,exam lambat lagi..nanti-nantilah cover..."terutamanya kalau matematik...kan..kan..kan??


Actually yang menulis ni pun buat jugak..hahhaha.Bukan math saja,sains,geografi pun sama saja..pendek kata,mana-mana subjek yang tak faham memang suka biarkan dulu..hehehehe...Bila exam dah dekat,mulalah kelam kabut cover semua yang tak faham tu...


Oleh sebab dari darjah satu buat macam tu,sekarang rasa nak insaf pulak.Sebelum PMR dulu,ada lah beberapa topik yang susah nak fahamlah kan....jadi NS pun biarkan saja...ingat boleh cover baliklah sebelum mid year exam,akhirnya topik-topik tadi tidak berjaya dicover sepenuhnya....hasilnya,soalan-soalan yang berkaitan dengan topik-topik tersebut memnag tak dapat dijawab.Nasib baik bukan exam PMR...Fuuhhh!


Sebenarnya,yang jadi tersangat berani nak cover last minute sebab dah biasa buat macam tu.Memang tiada masalah kalau cover last minute selama ini...Tapi tak tahu error kat mana masa mid year exam tu..hahhaha.. inilah yang sinonim dengan peribahasa sepandai-pandai tupai melompat,akhirnya jatuh ke tanah juga*sesuai tak peribahasa ni??

So,jangan biar sampai nasi jadi bubur..ok??!!^_^


Moral of the story @_@
>Jangan tangguh untuk selesaikan apa yang tak faham
>Kalau study awal,masa nak exam nanti tak kelam-kabut
>Tiada yang tercicir kalau study awal
>Sikap tangguh-menangguh ni memang bawa padah
>Menyesal awal takpe,jangan terlambat untuk meyesal sudah!!
>Moral yang lain-lain,tepuk dada tanya hati^^



WALAU BANYAK KALI GAGAL PUN JANGAN SESEKALI PERNAH PUTUS ASA









2 comments:

akyel rahim said...

haha..tu la NS..klu dulu boleh la kan...tapi sekarang,rasa tak dah kot buat

NS LEYANA said...

yelah AKYEL..baru seminggu lebih sekolah...homewark macam sebulan dah